Tannsykdommen karies, også kalt hull i tennene, er en bakteriesykdom som oppstår når munnens naturlige bakterier danner syrer fra sukker vi spiser og drikker. Syren løser gradvis opp emaljen og kan forårsake hull. Begynnende hull kan tilhele om forutsetningene ligger til rette, slik at syreangrepet stanser.
Anbefaling
Hvis du mistenker eller har fått påvist hull i tennene, er det avgjørende å ta kontakt med oss, så snart som mulig. Tidlig behandling kan hindre at hullet blir større og dermed unngå mer omfattende problemer og behandlinger.
Selv om alle kan få hull i tennene, er enkelte mer sårbare for karies enn andre. Dette gjelder spesielt de som opplever munntørrhet eller bruker spesifikke medisiner.
Symptomer på hull i tennene/karies
Hull i tennene kan ofte være symptomfrie, noe som gjør at de gjerne blir oppdaget under rutinemessige undersøkelser hos våre tannleger. Regelmessige besøk til tannlege er derfor essensielt for å identifisere problemer på et tidlig stadium. Dette gir mulighet til å forebygge sykdommer og plager, samtidig som behandlingen kan gjøres mindre omfattende.
Opplever du noen av følgende symptomer, kan det være tegn på karies:
- Ising i tennene.
- Tannverk eller tannpine.
- Synlige brune, svarte eller grå flekker på tennene.
Hvordan kan man behandle tannråte/karies?
Behandlingen av hull i tennene (karies) avhenger av hvor lenge hullet har vært ubehandlet og hvor stort det er. Mindre hull kan ofte forebygges ved å påføre fluor direkte på tannen. Ved større hull må de skadede delene av tannen fjernes med borr, og hullet fylles med en tannfylling. Hvis hullet har nådd tannens nerve, kan det være nødvendig med en rotfylling eller, i noen tilfeller, trekking av tannen.
Les mer om:
- Rotfylling
- Tannfylling
- Tanntrekking
Hvordan forebygge hull i tennene?
- Puss tennene nøye to ganger daglig med fluortannkrem. Unngå å drikke vann umiddelbart etter tannpussen. Hvis du er usikker på om du pusser tennene riktig, kan tannlegen eller tannpleieren gi deg veiledning. Se mer informasjon om riktig pusseteknikk her.
- Bruk tanntråd, tannstikker eller mellomromsbørster for å fjerne plakk som samler seg mellom tennene, hvor tannbørsten ikke kommer til. Les mer om tanntråd og mellomromsbørster her.
- Munnskyll med fluor kan styrke emaljen og gjøre den mer motstandsdyktig mot hull. Fluor kan også bidra til å stoppe begynnende hull. Munnskyll med sink kan forebygge dårlig ånde. Finn mer informasjon om fluor her.
- Tygg gjerne sukkerfri tyggegummi etter måltider for å øke spyttproduksjonen, noe som bidrar til å nøytralisere syren som dannes i munnen etter å ha spist.
- Oppretthold en god vane med regelmessige besøk hos tannlege og tannpleier. Vi anbefaler én årlig undersøkelse hos tannlegen og én hos tannpleieren for en grundig rens og sjekk.